Pohdintoja Kuntavaalien alla 2025

Paljon on vettä virrannut Vantaassa siitä, kun edellisen kerran tuntojani koneelle ennen neljän vuoden takaisia kuntavaaleja naputtelin. Paljon on myös tapahtunut maailmalla ja tällä Vantaallakin. Maailma makaa melko lailla toisessa asennossa kuin neljä vuotta sitten. Silloin elimme koronan aikaa ja sen vuoksi vaalejakin siirrettiin alkukesään. Oli se sekin aikaa, toivottavasti siitä ajasta opittiin ainakin sen verran, että vastaavassa tilanteessa oikeiden asiantuntijoiden tietämys voittaa poliittisten "asiantuntijoiden" tietämyksen.
Vuosi 2025 on jo päässyt hyvään vauhtiin ja tätä kirjoittaessani ennakkoäänestykseen on aikaa muutama päivä ja varsinaista vaalipäivää kohden mennään vauhdilla. Vuoden alussa ajattelin, jotta olipas ankea vuosi tuo edellinen. Sen aikana ei kovinkaan montaa valonpilkahdusta paremmista ajoista ollut havaittavissa. Sota jatkui niin Ukrainassa kuin Gazassakin ja maailmalla vallassa on henkilöitä, joille ei kansainvälinen yhteistyö eivätkä kansainväliset lait ja sopimukset merkitse mitään. Mielessä kävi, jotta eipä paljon hullummaksi meno enää voi mennä mutta niin sitä ihminen vain on erehtyväinen.
Rakkaassa kotimaassamme talouskasvu on edelleen vaatimatonta, elinkustannukset nousevat, työttömyys lisääntyy, syntyvyys sen kun vaan laskee, väki vanhenee ja eläköityy. Voimakkaasti kasvanut maahanmuutto ja sen myötä yhteiskuntamme muutos entistä monikulttuurisemmaksi aiheuttaa monelle ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta.
Ei ihme, että monella usko tulevaan horjuu, kun mistään ei tunnu tulevan yhtään positiivista uutista. Monen ihmisen turvallisuuden tunne on järkkynyt pahasti tilanteessa, jossa kaikki esitetään aina sen synkimmän vaihtoehdon kautta. Jos kysyt joltakin mitä kuuluu niin usein saa vastauksen jotta "ei tässä kurjuutta kummempaa". On tämä suomalainen mielenlaatu sitten omituinen, tällaisen positiivisesti maailmaa katsovan henkilön silmin tilanne on täysin käsittämätön, meillä kun kuitenkin asiat ovat moneen muuhun maahan verrattuna todella hyvin. Olemmehan me kaikesta kurjuudestamme huolimatta kuitenkin 8. kertaa maailman onnellisin kansa.
Mutta eihän minun koko maailman asioita pitänyt pohtia sillä on sitä pohdittavaa täällä kotinurkissakin ja varsinkin näin kuntavaalien alla.
Omalta osaltani nämä vaalit käyn teemalla
Elämänmittainen osallisuus yhteiskunnassa
Vantaan taloudesta
Vantaa on nopeasti kasvava kaupunki ja se asettaa kaupungin taloudelle jatkuvia haasteita myös tulevina vuosina, koska verokertymä ei aina toteudu ennusteiden mukaan. Jotta kaupungin mahdollisuudet toimintojen kehittämiseen ja palvelujen ylläpitämiseen ovat kestävällä pohjalla niin kaupungin vetovoimaisuuteen panostettava. Tänne pitää saada lisää yrityksiä, jotka tarjoavat uusia työpaikkoja, sellaisia, jotka tuovat meille myös hyviä veronmaksajia. Vain elinvoimainen kaupunki voi kehittyä ja tuottaa asukkailleen jokapäiväisiä palveluita, jotka ylläpitävät asukkaiden hyvinvointia. Kaupungilla on työkalupakissaan kaavoitusmonopoli ja sen fiksulla käytöllä on varmistettava, että tonttimaata yrityksiä ja asuntorakentamista varten on riittävästi tarjolla ja että tiivistyvä kaupunki pysyy viihtyisänä, turvallisena, esteettömänä ja ikäystävällisenä. Kaupunkisuunnittelussa on muistettava, ettei kaikkea voi laskea euroissa, esim. lähiluonto on ihmisille tärkeä siksi viheralueiden pilkkomista "tuottavampaan" maankäyttöön ei pidä tehdä. Viihtyisässä ympäristössä viihtyvät myös hyvät veronmaksajat.
Yhtä suuria investointihankkeita joista nyt päättyvällä valtuustokaudella on päätetty ei ole tulossa päätettäviksi seuraavalla valtuustokaudella. Uusia mittavia investointeja ei yksinkertaisesti ole varaa toteuttaa vuosiin sillä kaupungin taloudellinen tilanne ei siihen anna mahdollisuutta. Nyt tarvitaan malttia ja yhteistyökykyä kaikilta päättävissä asemissa olevilta ryhmittymiltä ja tarvitaan keskittymistä olennaiseen ja ymmärtämystä talouden realiteeteista.
Hyvinvoinnista
Meitä kypsempään ikään ehtineitä on yhä enemmän tässä maassa ja yksistään täällä Vantaalla meitä 65 vuotta täyttäneitä on jo yli 40 000. Me ikäihmiset olemme tänä päivänä hyviä veronmaksajia Vantaan kaupungille. Me maksamme oman osuutemme kuntaverosta kaupunginkassaan, mutta meistä aiheutuvat kustannukset ovat pääsääntöisesti Hyvinvointialueen puolella. Ei yhtään huono diili kaupungille
Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä hyvinvointialueen vastuulle kaupungille jäi kuitenkin monia palveluita, jotka vaikuttavat suoraan meistä jokaisen elämään ja hyvinvointiin. Suurimman ja näkyvimmän palan yhteisestä palvelukakusta haukkaavat varhaiskasvatus ja koulutoimi mutta kyllä kakusta muillekin asukasryhmille jotain jää, osalle siivuja, osalle murusia. Kaupungin nopeasti kasvava asukasluku sekä Ikääntyvän väestönosan nopea kasvu tuo haasteita niin Vantaalle kuin myös Vantaa-Kerava Hyvinvointialueellekin. Miten ylläpitää hyvinvointipalveluita, mistä varat kohoaviin kustannuksiin? Mitä on hyvinvointi ja mihin meillä on varaa?
Hyvinvoinnista ja hyvinvointipalveluista puhutaan ja kirjoitetaan paljon mutta minun mielestäni liian suppeasti, sillä hyvinvointiin ja hyvinvointipalveluihin kuuluu muutakin kuin sosiaali- ja terveyspalvelut. Hyvinvointi on sinänsä hyvin henkilökohtainen asia eikä sinun hyvinvointiasi voi kukaan toinen sinun puolestasi määritellä. Jokainen meistä kokee hyvinvoinnin omalla tavallaan, osa tekee töitä hyvinvointinsa eteen ja toiset taas haluavat, että muut tekevät työt heidän hyvinvointinsa eteen. Oman hyvinvointini rakennuspalikoita ovat hyvä terveys, hyvä henkinen ja fyysinen kunto, riittävä toimeentulo, vakaat asumisolot, turvallinen ja esteetön kaupunki sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa.
Sote-ratkaisun myötä kaupungin palvelut ovat aiempaa enemmän ennaltaehkäiseviä laadultaan. Kaupungin tarjoamien palvelujen tarkoituksena on nimenomaan parantaa asukkaiden henkistä ja fyysistä hyvinvointia niin että heidän jokapäiväinen elämänsä on helpompaa ja turvallisempaa. Kuten yllä mainitsin niin meitä seniorikäisiä on täällä Vantaalla iso määrä ja meille tärkeitä ovat palvelut, jotka mahdollistavat virikkeellisen elämän ja meidän kotona asumisemme mahdollisimman pitkään ennen kuin siirrymme Hyvinvointialueen palvelujen suurkuluttajiksi.
Meille tärkeitä palveluja ovat toimiva julkinen liikenne, joka mahdollistaa sen, että me seniorikäiset saavutamme kaupungin omat ja muiden palveluntuottajien palvelut, jotka sijaitsevat isommissa Vantaan kaupunkikeskuksissa. Meille tärkeitä ovat myös kulttuuri- ja liikuntapalvelut, jotka vaikuttavat merkittävästi meidän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme, siksi niihin kaupungin kannattaa satsata eikä niiden merkitystä hyvinvoinnin rakentajina passaa aliarvioida.
Eikä siinä vielä kaikki! Vantaalla on paljon yksinasuvia jotka potevat yksinäisyyttä ja jotka ovat syrjäytymisvaarassa. On tärkeää, että saamme heidät ulos koloistaan tapaamaan muita ihmisiä ja osallistumaan yhteisiin matalan kynnyksen rientoihin. Vantaalla on paljon vapaaehtoistoimintaa, joka aktivoi kaikenikäisiä ja joka lisää yhteisöllisyyttä, joka puolestaan lisää turvallisuuden tunnetta. Tästä toiminnasta vastaavat monet kaupungissa toimivat yhdistykset, mm. eläkeläisyhdistykset, jotka tarvitsevat tiloja kokoontua ja järjestää toimintaa omille kohderyhmilleen. Kokoontumistiloja ei kuitenkaan ole riittävästi tarjolla ja se rajoittaa monen yhdistyksen toimintaa. Kaupungin asukastilat ovat suosittuja tapaamispaikkoja kaikenikäisille asukkaille ja ne ovatkin kovassa käytössä niitä ei kuitenkaan ole tarpeeksi kysyntään nähden ja siksi niiden lisäkapasiteettiin pitää löytyä tahtoa ja määrärahoja.
Asukkaiden hyvinvointi koostuu pienistä asioista, jotka eivät välttämättä vaadi suuria investointeja. Edellä mainitsemani palvelut eivät palvele pelkästään seniorikäisiä vaan kaikkia vantaalaisia. Kaupungin pitää toimia mahdollistajana ja tarjota puitteet, joissa vapaaehtoistoiminta voi toiminnallaan lisätä asukkaiden hyvinvointia.
Nämä ovat Kuntavaalit
Toivon että kuntalaiset tajuavat, että nyt käydään Kuntavaalit, joissa haetaan päättäjiä Vantaalle, nyt ei käydä Eduskunta- eikä EU-vaaleja. Nämä eivät myöskään ole mitkään hallitusvaalit. Vantaan kaupunginvaltuusto ei päätä EU:n elvyttämispaketista eikä päätä miljardin euron lisäpanostuksesta mihinkään kohteeseen vaan se päättää Vantaata koskevista, kuntalaisia lähellä olevista asioista.
Toivottavasti saamme vastuullisen yhteistyökykyisen kaupunginvaltuuston Vantaalle seuraavalle valtuustokaudelle. Kaiken vastustamisella ja pelkällä epäkohtien esilletuomisella ilman ratkaisumalleja ei kaupunkia rakenneta.
Paljon jäi vielä sanomatta mutta eiköhän tämä riitä tällä erää. Katsotaan nyt riittääkö aika lisäpohdintoihin vielä ennen varsinasta vaalipäivää 13.4.2025.
Muistakaa äänestää ja jos olette samoilla linjoilla kanssani niin silloin kannattaa pitää mielessä numero
606
Elämänmittainen osallisuus yhteiskunnassa
Mukavaa kevättä teille toivotan
