Ajatuksia Kuntavaaleista
Tässä blogissa avaan ajatuksiani minulle tärkeistä asioista ja arvoista ja siitä miksi olen jälleen mukana kisassa Vantaan valtuustopaikoista.
Kuntavaalit 2021
Kuntavaalit 2021 on siirretty kesäkuulle, 13.6.2012 on uusi päivämäärä. Koronatartuntojen voimakkaasti kohonneet tartuntaluvut viime viikkoina johtivat tehtyyn päätökseen. Päätöstä perusteltiin mm. THLn laskelmaharjoituksilla joiden mukaan vaalipäivänä tartuntoja voisi olla 2600 - 11000. Luvuissa ei oltu otettu huomioon tulevien 8.3.alkavan sulkutilan myötä kiristyvien rajoitusten vaikutuksia tartuntojen ilmaantuvuuteen. Toivottavasti rokotustahti paranee ja tautihuippu, kolmas tällä erää, saadaan laantumaan ja vaalit voidaan pitää kesäkuussa.
Suhteellisuuden taju ja realismi tuntuu olevan tuntemattomia käsitteitä niin päättäjille kuin myös toimittajille. Mitä rajumpia otsikoita saadaan aikaan tuntuu olevan toimittajien päätavoite, niillä kun saadaan enemmän klikkauksia. Sellaista voi odottaa iltapäivälehdiltä mutta sitä että myös asiallisempi media lähtee leikkiin mukaan on mielestäni kyseenalaista toimintaa. Pirujen maalaaminen seinille ei yhtään helpota ihmisten ahdistusta tässä jo yli vuoden jatkuneessa epidemiatilanteessa.
Hallitus on epidemian aikana esitellyt toinen toistaan kauheampia skenaarioita tulevista tautiluvuista jos kansalaiset eivät tottele hallituksen antamia suosituksia turvaväleistä eivätkä noudata kontaktien rajoituksia muihin ihmisiin. Suomalaiset ovat kuuliaisina kansalaisina pääsääntöisesti totelleet koko epidemian ajan vaikka viranomaisviestintä ei aina kovin selkeää ole ollutkaan. Herää kysymys onko tarkoituksena ollut soveltaa vanhaa sanontaa: Herran pelko on viisauden alku, vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa Rouvan pelko on viisauden alku. Tämä vaalien siirtohässäkkä tässä vaiheessa pistää miettimään kuinka hyvin hallitus ja heidän mittava avustajakaartinsa todella itse ovat olleet kartalla tilanteesta. Aikaa kyllä oli pohtia miten taata äänestäminen turvallisesti vaaleissa jos epidemia ei hellitäkään kevääseen mennessä, mutta mitään ei kuitenkaan asian hyväksi tehty.
Toivottavasti vaalilakia täsmennetään ennen seuraavia valtakunnallisia vaaleja jotta meillä on olemassa lainmukaiset äänestysvaihtoehdot joilla turvataan demokratian toteutuminen kansalaisille turvallisella tavalla myös poikkeusoloissa. Tämä korona tuskin jää ainoaksi virukseksi joka aiheuttaa epidemian. On harmillista että vaalien siirto tapahtuu näin myöhäisessä vaiheessa mutta sen kanssa on nyt elettävä.
Vaalikampanjat
Puolueiden kuntavaaliohjelmat on julkaistu ja poikkeukselliset kampanjat ovat käynnistyneet. Oman puolueeni, Kokoomus, vaaliohjelmasta löysin helposti omaa arvomaailmaani vastaavat arvot ja tavoitteet. Minulle tärkeitä tavoitteita ovat Vantaan asukkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin turvaaminen ja kaupungin elinvoimaisuuden ylläpito yritystoiminnan palveluihin panosatamalla. Järkevällä taloudenpidolla molempiin tavoitteisiin myös päästään.
Nyt kun kampanjaan tuli lisäaikaa 2 kuukautta niin toivon ettei vaalien siirrosta tehdä poliittista lyömäasetta millään taholla. Ajankohdan muuttumisen vaikutuksella eri puolueiden kannatuslukuihin on turha spekuloida. Toivon että kuntalaiset tajuavat että nyt käydään Kuntavaaleja, joissa haetaan päättäjiä kuntiin, nyt ei käydä Eduskunta- eikä EU-vaaleja. Nämä eivät myöskään ole mitkään hallitusvaalit. Vantaan kaupunginvaltuusto ei päätä EU:n elvyttämispaketista eikä päätä miljardin euron lisäpanostuksesta mihinkään kohteeseen vaan se päättää Vantaata koskevista, kuntalaisia lähellä olevista asioista.
Vantaa on nopeasti kasvava kaupunki ja se asettaa kaupungin taloudelle jatkuvia haasteita myös tulevina vuosina. Koronan jälkihoito tulee syömään resursseja ja soten uusi hallintomalli (joka ei toivottavasti ei esitetyssä muodossa toteudu) muuttaa kaupungin toimintoja radikaalisti tulevina vuosina. Kaupungin verotulot pienenevät huomattavasti ( 13,26%) jos/kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan hoidettaviksi. Jäljelle jäävällä vajaalla 6%lla kaupungin pitää kattaa kaikki muut menot ja investoinnit. Suuria investointihankkeita on tulossa päätettäviksi seuraavalla valtuustokaudella. Niitä kaikkia ei tosin tarvitse toteuttaa jos kaupungin taloudellinen tilanne ei siihen anna mahdollisuutta. Tehtävä vaatii yhteistyökykyä kaikilta päättävissä asemissa olevilta ryhmittymiltä, keskittymistä olennaiseen ja ymmärtämystä talouden realiteeteista.
Keskitytään siis vaaleissa oman kaupungin, Vantaan, asioihin eikä tehdä valtakunnan politiikkaa.
Ehdokkaaksi Kuntavaaleissa 2021
Viime kesänä päätin aktivoitua poliittisesti ja otin yhteyttä Vantaan Kokoomuksen aluejärjestöön keskustellakseni mahdollisuuksistani päästä puolueen ehdokkaiden joukkoon. Syksyllä minut valittiin kunnallisvaali-ehdokkaaksi täällä Vantaalla, jossa olen asunut melko tarkkaan 40 vuotta, muutin tänne toukokuussa 1981. Edellisestä ehdokkuudestani on yli 30-vuotta ja paljon sen ajan kampanjoinnista on muuttunut, on tullut paljon uusia mahdollisuuksia saada tietoa ja on tullut uusia työkaluja kampanjan tekemiseen.
Viime syksynä tekemäni kampanjasuunnitelma on mennyt osittain uusiksi johtuen yhä jatkuvasta epidemiatilanteesta. Olin suunnitellut vieväni läpi kampanjani sekä kentällä että somessa. Yhteen toritapahtumaan Myyrmäessä osallistuin ennen kun tapahtumat loppuivat kokoontumisrajoitusten takia. Nyt painopiste on siirtymässä yhä enemmän somen puolelle.
Mahdollisuudet tavata tulevia äänestäjiäni kasvokkain erilaisissa tapahtumissa on tällä erää poissuljettu vaihtoehto. Somen kautta voin jakaa omaa viestiäni ja kertoa itsestäni jopa enemmän kuin voisin tehdä suorissa tapaamisissa kuntalaisten kanssa.
Se mikä täällä somessa jää puuttumaan on kuitenkin henkilökohtainen kontakti ja keskustelut joiden aikana saa palautetta ja voi vastata lisäkysymysiin. Toisin sanoen ne tilanteet joissa vuorovaikutustaidot punnitaan ja luottamus ansaitaan. Joskin nyt on ehkä pieniä toiveita päästä tekemään myös kampanjaa tosielämässä kun vaalit siirtyivät kesäkuulle.
Näissä vaaleissa vaalikoneilla tulee olemaan aikaisempaa suurempi merkitys isolle joukolle äänestäjiä johtuen suorien tapaamisten vähäisyydestä.
Vaalikoneet
Edellisillä kerroilla ehdokkaana ollessani ei nykyisenkaltaisista vaalikoneista ollut tietoakaan helpottamassa oman ehdokkaan valintaa. Itselläni on aina ollut selvillä hyvissä ajoin ketä olen äänestänyt missäkin vaaleissa. Uteliaisuuttani olen kyllä käynyt aiemmissa vaaleissa eri vaalikoneissa katsomassa onko oma ehdokkaani 5 osuman joukossa. En kuitenkaan ole koskaan tarkemmin katsonut ehdokkaiden perusteluja miksi he ovat sellaisen vastauksen kuhunkin kysymykseen antaneet.
Olen vastannut tähän mennessä neljän eri vaalikoneen kysymyksiin ja todennut että niihin vastaaminen vaatii yllättävän paljon aikaa jos ne ottaa tosissaan. Jos todella haluaa ilmaista mielipiteensä niin ei riitä että valitsee jonkin tarjolla olevasta 4-5 vaihtoehdosta väliltä Täysin samaa mieltä - Täysin eri mieltä. Kun jokaiseen kysymykseen, joita on useita kymmeniä/vaalikone kirjoittaa perustelunsa miksi on juuri sitä mieltä niin joutuu todella punnitsemaan asioita ja pohtimaan omia arvojaan joihin vastaus perustuu. Eri vaalikoneissa on hyvin monta samaa aihepiiriä koskevaa kysymystä joten saa olla tarkkana miten vastaa jotta oma linja pysyy samana kaikissa eri vaalikoneissa. Toisessa kun kysymys onkin asetettu eri päin kuin jossakin toisessa vaalikoneessa, siinä on paikka heittää täysin päinvastainen mielipide kuin mitä on tarkoittanut.
Olen toiveikas että vaalikoneiden käyttäjistä löytyy kanssani samoin ajattelevia kuntalaisia jotka jakavat arvoni ja maailmankatsomukseni. Suosittelen, että luet myös perustelut kuhunkin sinulle tärkeään kysymykseen, pelkkä rasti ruudussa kun ei kerro koko totuutta ehdokkaan mielipiteestä.
Toivottavasti saamme vastuullisen yhteistyökykyisen kaupunginvaltuuston Vantaalle seuraavalle valtuustokaudelle. Kaiken vastustamisella ja pelkällä epäkohtien esilletuomisella ilman ratkaisumalleja ei kaupunkia rakenneta.
Tässäpä näitä mietteitä tällä erää.